runchlodnia@runchlodnia.com.pl +48 54 412 39 25
Pl En De
Tradycyjne zrazy i gołąbki
Rolady szykowane według tradycyjnej receptury, wyłącznie z mięsa najlepszej jakości, doprawione doskonałymi przyprawami
Zraz wołowy cesarski
Dowiedz się więcej
Zraz wołowy seniora
Dowiedz się więcej
Zraz wieprzowy
Dowiedz się więcej
Zraz z jelenia
Dowiedz się więcej
Zraz śródziemnomorski
Dowiedz się więcej
Gołąbki w kapuście białej
Dowiedz się więcej
Gołąbki w kapuście włoskiej
Dowiedz się więcej
Produkt najwyższej jakości

Od 30 lat specjalizujemy się w produkcji ręcznie robionych zrazów i gołąbków. Zaopatrujemy głównie Klientów przemysłowych i gastronomicznych.

Nasze zrazy i gołąbki znajdują zastosowanie w produkcji: gotowych dań w tackach, gotowych dań w puszkach, a także jako składnik obiadu, który po podgrzaniu gotowy jest do spożycia.

Cechują się bardzo tradycyjną metodą ręcznego zawijania oraz gotowania w sosie własnym. Zachowują najwyższe walory smakowe i jakościowe.

Zobacz też inne nasze produkty

Kolby kukurydzy

Owoce, warzywa, zioła

Kebab

Rolada choć jest pracochłonnym daniem, to bardzo często gości na polskich stołach obok innych tradycyjnych dań, jak gołąbki w białej kapuście albo uwielbiany kotlet schabowy. Roladki są szczególnie lubiane w rejonach śląska z którego się wywodzą. Przepis na to, jak przygotować rolady, jest przekazywany w rodzinach i każdy kto raz ich spróbował, do nich powraca. Na polskich stołach często występuje rolada wołowa, ale można też spotkać się z innymi wersjami: rolada drobiowa, rolada ze schabu, rolada z karkówki, a nawet z jelenia! Klasyczna wersja rolady jest przygotowywana z mięsa wołowego. Jak zrobić rolady z wołowiny? Tradycyjna rolada śląska jest z mięsa wołowego, które uprzednio należy cienko rozklepać, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie posmarować ostrą musztardą. Rolady nadziewamy ogórkiem kiszonym, boczkiem lub słoniną oraz cebulą. Aby rolady miały idealny kształt, warto przed duszeniem na patelni spiąć je wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem. Oprószone mąką rolady smażymy na tłuszczu na rozgrzanej patelni, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rolady zalewamy wywarem mięsnym lub warzywnym i dusimy do miękkości. Jest to rarytas, doceniany przez wielu smakoszy. Dobrze wykonane roladki mięsne są ulubionym daniem Polaków na niedzielny czy świąteczny obiad. Gdy smaki się połączą, powstaje jedyny w swoim rodzaju smak, który na Śląsku od dziecka zna niemal każdy.

Innym pomysłem na faszerowane mięsne rolady jest na przykład przygotowanie ich z innego rodzaju mięsa i farszu. Dość klasyczne i popularne są rolady z szynki z kapustą kiszoną. Przygotowuje się je analogicznie do rolad wołowych, ale nie będą one potrzebować tak długiego czasu duszenia. Mięso schabowe znacznie szybciej dochodzi do miękkości. Rolady z wołowiny potrzebują dusić się około 2 godzin, a z szynki połowę krócej. Równie smaczne będą rolady drobiowe oraz piersi indyka. Jest to wersja uwielbiana przez najmłodszych. Ten przepis można przygotować obtaczając drobiowe roladki jedynie w mące, usmażyć na patelni i dusić w garnku. Przepisów i możliwości jest bardzo wiele. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jednak rolady kojarzą się najcześciej z wołowiną.

Jakie dodatki do rolady mięsnej? Klasycznymi dodatkami do rolady śląskiej są śląskie kluski, modra, czerwona kapusta. Pysznym dodatkiem będą też kiszone ogórki, ugotowane ziemniaki z koperkiem czy ugotowana kasza gryczana.

Przekonaliśmy i Ciebie, że warto wypróbować przepisu na roladę na święta? Jest to danie syte i pyszne, które świetnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach. Jeśli nie jesteś fanem gotowania, wiedz, że na rynku jest wielu producentów mrożonych rolad. Warto wiedzieć, że producenci gotowej mrożonej żywności oferują szeroki wybór dań, które smakują wyśmienicie. Dlatego polecamy rozejrzeć się wśród producentów mrożonych rolad, które oferują dobre jakościowo i smaczne rolady wołowe czy wieprzowe.