Dzięki tak korzystnemu położeniu, jesteśmy w stanie regularnie kontrolować sady, uprawy warzyw i owoców naszych dostawców.
Mamy kontrolę nad stosowanymi przez rolników środkami ochrony roślin.
Zapewniamy powtarzalną jakość wyrobu gotowego, zgodną z wymaganiami naszych klientów.
Nasz system HACCP gwarantuje, że zagrożenia takie, jak np. obecność ciał obcych czy jakiekolwiek inne zanieczyszczenie plonów jest praktycznie niemożliwe.
Jakie owoce są najzdrowsze? Które warzywa są najzdrowsze? To pytania, które bardzo często sobie zadajemy. Jednym z kluczowych produktów, które dostarczają organizmowi najwiecej witamin są warzywa i owoce. Jedzenie ich jest niezbędne ze względu na to, że dostarczają organizmowi wiele witamin i są mało kaloryczne. Są bardzo bogatym źródłem kilku witamin z grupy B, potasu, witaminy C, a także błonnika.
Dlaczego owoce i warzywa są zdrowe? Letnie owoce szczególnie bogate w witaminę C to: wiśnia, rabarbar, czerwona porzeczka i czarna porzeczka. Istotnym składnikiem warzyw i owoców jest również karoten, czyli inaczej witamina A, która odpowiada za wzrost młodych organizmów, dba o ładny wygląd skóry i zdrowy wzrok. Marchew, groszek, dynia to wyśmienite źródło tej witaminy. Polifenole to kolejne bardzo wartościowe związki, które znajdują się w produktach roślinnych, np. w cebuli, spring onion, brokułach, a także fasoli. Przydatną informacją jest to, że w przypadku polifenoli obróbka termiczna często zwiększa ich zawartość w produktach spożywczych. Na zdrową dietę składa się również dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, który odpowiada za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Okazuje się, że błonnik choć kojarzy nam się najbardziej z pełnoziarnistymi produktami, to znajdziemy go również w warzywach i owocach: malinach, pomidorach, jesiennych polskich owocach, takich jak jabłka oraz w groszku.
Wiemy, że owoce i warzywa są zdrowe. Zatem jak dostarczać organizmowi odpowiednią ilość owoców i warzyw zimą czy jesienią? Jesienią, a w szczególności zimą mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Nawet ulubiony sklep z owocami i warzywami wówczas nie ma zbyt szerokiego asortymentu. Jak poradzić sobie w takiej sytuacji? Nic nie stoi na przeszkodzie by dalej dbać o swoją warzywno-owocową dietę. Jak? Odpowiedzią na to są mrożone owoce i warzywa. Run Chłodnia zamraża letnie owoce i pyszne warzywa tuż po zerwaniu w pełni sezonu, by zatrzymać ich wyjątkowy smak. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Firma Run Chłodnia mieści się w centrum Polski, sercu Kujaw, czyli we Włocławku. Region ten jest bogaty w sady i pola uprawne. Dzięki temu mamy możliwość regularnie kontrolować sady, uprawy warzyw i owoców naszych dostawców.
Mrożone warzywa i owoce to wygoda! Przechowywanie warzy i owoców w zamrażarce jest bardzo proste. Po wyjęciu z zamrażalnika smakują one wyśmienicie, przypominając smak lata. Dzięki temu cały rok mamy dostęp do witamin w warzywach i w owocach. Zależy nam na jakości i powtarzalności naszych produktów. Działając lokalnie jesteśmy w stanie o to zadbać. Równocześnie dbamy również o to by kontrolować to, jakiego rodzaju środki ochrony roślin są stosowane na polach uprawnych i w sadach.
Owoc czy warzywo? Nieważne. Oba te produkty nie dość, że są bardzo smaczne, to są konieczne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zatem jedz warzywa i owoce zawsze kiedy masz na to ochotę. Jeśli nie masz aktualnie dostępu do sezonowych owoców albo zielonych warzyw, śmiało sięgnij po mrożone. Warto znaleźć producenta warzyw i owoców, który współpracuje z lokalnymi rolnikami, zbiera owoce i warzywa w najlepszym okresie ich wzrostu, kiedy są najsmaczniejsze.