Od kilku lat produkujemy najwyższej jakości kebaby. Surowce mięsne od wyselekcjonowanych dostawców, oryginalne przyprawy i kurdyjska receptura sprawiają, że produkt ma niepowtarzalny smak i wygląd.
Przestrzegając ściśle określonej technologii produkcji utrzymujemy wysoki standard produktu, który podczas grillowania zachowuje wszystkie swoje walory.
Kebab to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w Polsce, ale także na świecie. Śmiało można stwierdzić, że większość z nas napewno go spróbowało. Jest to bardzo smaczny, wyrazisty i szybki posiłek. Dodatkowo z zasady cena kebaba nie jest wygórowana.
Chociaż trudno znaleźć kogoś, kto nie kojarzy tego przysmaku, mało kto wie, skąd w ogóle pochodzi oraz dlaczego cieszy się takim powodzeniem. Przybliżamy nieco tę wyjątkową potrawę. Wyjeżdżając w różne części Polski szukamy informacji, gdzie jest najlepszy kebab? Kebab to danie arabskie, które świetnie zaaklimatyzowało się w Polsce. Oryginalny kebab to przyprawione kawałki mięsa pieczone na rożnie. Z jakimi rodzajami tego dania możemy się spotkać? Tradycyjne mięso do kebaba to baranina. Jednak w Polsce bardzo popularne mięso z kebaba to mięso drobiowe oraz wieprzowe. Nim przejdziemy do tego z czym podawać kebab, spróbujmy sobie wyjaśnić skąd pochodzi jego nazwa. Zatem co oznacza słowo kebab? Słowo “kabab” pochodzi z języka perskiego, które oznacza “opiekane mięso”. Rodzai kebaba jest bardzo wiele i wiele z nich ma swoje nazwy. Przykładowy döner kebab oznacza “obracające się pieczone mięso”. Zatem łatwo zauważyć, że nazewnictwo odnosi się zawsze do kluczowego słowa kebab - czyli właśnie pieczone mięso. Ciekawostką niech będzie to, że wielbiciele tego tureckiego dania mogą celebrować jego święto. 7 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Kebaba. Jest to dość zaskakujące święto w kalendarzu świąt nietypowych, ale czemu by odmówić sobie przyjemności jego świętowania? Tradycyjny, prawdziwy turecki kebab nazywa się kebap, który jest ulicznym daniem, przygotowywanym według zasad Islamu. Natomiast słowo kebab, które zakorzeniło się w zachodniej kulturze to słowo określające podobne dania ale przygotowywane z innych rodzajów mięs np. kebab z mięsa kurczaka, kebab z mięsa indyka albo kebab z mięsa wieprzowego. Znajome? Tak właśnie jesteśmy obsługiwani w food truckach z kebabem! Pierwsze pytanie, jakie pada to: jakie mięso do kebaba? Kebab kurczak? Kebab indyk? A może kebab wieprzowina? W tym miejscu trzeba przyznać, że kebab pieczony wołowy lub z baraniny nie jest jeszcze tak popularny w Polsce. Kolejnym pytaniem, jakie zada nam sprzedawca będzie zapewne czy życzymy sobie tortille do kebaba, kebab w bułce, a może kebab box? Zamówienie kończymy wybranym przez nas sosem. Jasnym jest, że w daniu znajdziemy zestaw surówek i świeżych warzyw, ale opcjonalnymi dodatkami mogą być: ser albo frytki. Popularność tego dania sprawia, że powstaje wiele wariacji na jego temat. Przykładem niech będzie połączenie kolejnego z najpopularniejszych dań w Polsce - pizza z mięsem z kebaba. Idealny pomysł na danie!
Po tych wszystkich informacjach nie trudno dziwić się pytaniom, które często sobie zadajemy czyli: gdzie zjeść kebaba? Gdzie kupię najsmaczniejszego kebaba? Należy szukać miejsc serwujących dobrej jakości mięso z kebaba. Właściciele food trucków, restauracji fast food serwujące kebab na wynos, zadają sobie trud poszukiwania dobrych dostawców, producentów mięsa do kebaba. W Polsce działają hurtownie i producenci mrożonej żywności, którzy oferują ten produkt. Run chłodnia proponuje klientom: kebab pieczony drobiowy, kebab pieczony wołowy, grillowany kurczak kostka, a także surowy kebab kurczak i surowy kebab indyk. Wszystkie rodzaje kebabu charakteryzują się wysoką jakością oraz wyśmienitym smakiem.